Φωτοσύναξη: Site-specific εγκατάσταση από τους Βeforelight

Η οκταμελής ομάδα Beforelight, της οποίας μέλος είναι και ο Χαλκιδέος αρχιτέκτονας Βασίλης Ντόβρος δημιούργησε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Συνοικισμός την εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση «Φωτοσύναξη» sτη συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου στην Ελευσίνα.

Η εγκατάσταση ήρθε να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του.

Η εικαστική εγκατάσταση Φωτοσύναξη λειτούργησε καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στόχος της εγκατάστασης είναι η δημιουργία ενός βιωματικού χώρου, λειτουργικού τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, που προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο και να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση. Στο χώρο φιλοξενήθηκε το Ιnfo point του φεστιβάλ καθώς και το Καφενείο η βουλή. Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας, να παίξουμε τάβλι, να δούμε τους αγώνες του Μουντιάλ, να φάμε όλοι μαζί, να διαβάσουμε, με μια φράση να μυηθούμε στο ρυθμό του Φεστιβάλ Συνοικισμός.

Μεταβλητά αρχιτεκτονικά και φωτιστικά στοιχεία, συνδιαλέγονται με τις κατεδαφισμένες όψεις παλιών κατοικιών, στημένα με τρόπο ώστε να δημιουργούνται διαφορετικοί πόλοι συνάντησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Η σύνθεση και συνύπαρξη ετερόκλητων υλικών και φωτιστικών μέσων δίνει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του κενού οικοπέδου, αφού αναδεικνύονται νέα σημεία του μέσω ενός παιχνιδιού φωτός και σκιάς.

Μοιραστείτε: