Θωμάς Μυλωνάς - Περιοδικό Αν

Eίμαι φιλόλογος αλλά ασχολούμαι και με τη μετάφραση από την ιταλική γλώσσα. Γράφω κυρίως μέσα στο τρένο για την Αθήνα και στο καφενείο Ρεξ τέρμα παραλία. Θα ήθελα οι ιστορίες μου να έχουν οπωσδήποτε happy end αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι πάντα κατορθωτό. Έχω συμμετάσχει σε διάφορες ανθολογίες διηγημάτων, αλλά γράφω και θεατρικά και σενάρια. Έχω την τιμή να διατηρώ επί σειρά ετών, βρέξει χιονίσει, τη σελίδα «Δωμάτιο Με Θέαν» στο περιοδικό «Αν».  Τέλος, έχω ακουμπήσει με το δάχτυλο όλα τα τατουάζ του Νίκου Καββαδία, ειδικά αυτό με τη γοργόνα.

To θηρίο των Χριστουγέννων

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Αυτά που θα σου διηγηθώ ήταν τα πιο φριχτά Χριστούγεννα της ζωής μου.
Ο μπαμπάς μου έλειπε, δεν έβρισκε καθόλου δουλειά στη Χαλκίδα, και έτσι του είχε τηλεφωνήσει ένας εργολάβος απ’ την Αλεξανδρούπολη, ο μπαμπάς μου είχε πάει εκεί πέρα να δουλέψει. Η μαμά μου μού είπε ότι δεν της πήγαινε να τον αφήσει μόνο του χρονιάρες μέρες, θα πήγαινε να τον βρει. Εγώ -γκαντεμιά- έτυχε να έχω ωτίτιδα και φοβόταν να με πάρει σε τέτοιο ταξίδι με το τρένο. Έπιασα -όχι πως είμαι κανάς κλαψιάρης- να χύνω μαύρο δάκρυ, κοπανιόμουνα όλο το απόγεμα για να με πάρει μαζί της, αλλά η μαμά μου δεν έπαιρνε από τέτοια, αρβανίτισσα, άντε να της αλλάξεις γνώμη. Μου είπε «θα σε αφήσω στους θειούς σου, μην κάνεις έτσι, σε λίγες μέρες θα είμαι πίσω».
Αυτό ακριβώς ήταν η τραγωδία: ότι έπρεπε να περάσω τις γιορτές με αυτούς.

Διαβάστε περισσότερα

H διαπερατότητα των συνόρων

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Όταν το ξυπνητήρι χτύπησε, ο Νικηφόρος βρισκόταν για τα καλά εγκατεστημένος μέσα στη χώρα «Κρεβάτι». Γλυκειά χώρα, μακάρι να γινόταν να μείνει εκεί για πάντα.
Σηκώθηκε διστακτικά, αργόσυρτα.
Και μετανάστευσε στην επόμενη χώρα, που λεγόταν «Διαμέρισμα». Μικρό, ελάχιστα έπιπλα, σφαλιστά παραθυρόφυλλα, τσιγαρίλα.
Η πρώτη του κίνηση πάντα ήταν να ανοίγει την τηλεόραση. Η τηλεόραση ναι μεν μιλάει αλλά όχι όπως οι άνθρωποι. Μιλάει και δεν περιμένει απάντηση. Αυτό είναι το μεγάλο της προτέρημα.
Όλα καλά μέχρι εδώ. Το πράγμα τρωγότανε. Τώρα όμως άρχιζαν τα βάσανα…

Διαβάστε περισσότερα

Λεωφορείον ο Πόθος

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

-Αυτός ο καινούργιος νοικάρης, είναι Καραμπαμπιώτης;
-Μπα.
-Ξέχασε το φως του στο διάδρομο αναμμένο.
-Το είδα.
-Τι δουλειά κάνει;
-Ρε μάνα, άσε με ήσυχη! Προσπαθώ να συγκεντρωθώ!
-Είναι παντρεμένος;
-Όχι.
-Είσαι σίγουρη;
Τινάχτηκα πάνω και έριξα ένα γερό κοπάνημα στην πόρτα του δωματίου. Ραγίσανε οι σοβάδες.
Η μάνα μου πίσω από την κλειστή πόρτα συνέχισε:
-Δε πας να του πεις να το σβήσει; Ζήτα του και ένα αυγό, να αυγοκόψω την ψαρόσουπα.
Διέκοψα τη μετάφραση. Δυο ώρες έψαχνα μια κωλολέξη.
Έβαλα πούδρα γιατί είχα το ένα μάγουλο κόκκινο και το άλλο άσπρο.
Όταν στάθηκα μπροστά στην πόρτα του, θυμήθηκα ότι είχα ξεχάσει να βγάλω την τρισάθλια ρόμπα μου. Αλλά ήταν αργά πια: είχα ήδη χτυπήσει το κουδούνι.

Διαβάστε περισσότερα

Το δέντρο που περπάταγε

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Δεν έπρεπε να την πάρει τηλέφωνο. Σε καμία περίπτωση. Έκανε μερικά άσκοπα βήματα μέσα στο σπίτι. Το στόμα του ήταν θεόπικρο. Δάγκωσε ένα μουχλιασμένο νταïτζέστιβ προπέρσινο. Έστριψε τσιγάρο. To κάπνισε μονοκοπανιά. Και την πήρε:
-Μαργαρίτα… Είσαι… στη Χαλκίδα;
-Ναι.
-…Θέλω να… θέλω να σε δω…
-Δε γίνεται.
-Έστω για λίγο…
-Πρέπει να κλείσω.
Και έκλεισε.
Ήταν ένα από αυτά τα κυριακάτικα πρωινά της Αθήνας τα τελείως βλαμμένα. Πήγε προς το παράθυρο, το άνοιξε και ξεπρόβαλε το κεφάλι του: έτσι κι έτσι ο καιρός.
Μετά έκανε και άλλο ένα πράγμα που δεν έπρεπε να κάνει.

Διαβάστε περισσότερα

Personal Jesus

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Εκείνη τη μέρα στη δουλειά, η Μαρία, την έβγαλε με τη μούρη χωμένη στα ντοσιέ: να μην ακούει και να μη βλέπει. Παραμονές Χριστουγέννων και οι αχώνευτες oι συναδέλφισσές της είχαν βαλθεί να διατρανώνουν πόσο υπέροχα θα τα περάσουν στις Αράχωβες, τις Στενές και τις Κύμες, με τους καταπληκτικούς τους συζύγους και τα λοιπά και τα λοιπά. Μια δηλητηριώδης ζήλεια τινάχτηκε σαν κόμπρα και της δάγκωσε την ψυχή: οι δικές της γιορτές προβλεπόταν να κυλήσουν παρέα με την τηλεόραση και τα δελτία ειδήσεων. Kαι όχι μόνο οι γιορτές.

Διαβάστε περισσότερα

Ασανσέρ

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Το βασικότερο τρέχον θέμα που απασχολεί τον Χριστόφορο είναι αν άραγε θα υπήρχε κάποια πιθανότητα έστω μικρή, απειροελάχιστη, να τον προσέξει μια φορά Εκείνη. Μια φορά βρε αδερφέ. Και, ει δυνατόν, να τον ερωτευτεί τρελά.

Διαβάστε περισσότερα

Δώσε μου αυτό που θέλω, μωρό μου

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Ο Κριστόφορο Λούις Mποκαντόρο ήτο μηχανικός, ειδικός εις τας ανοιγοκλείουσας γέφυρας. Μεταπολεμικώς, στα 1948, υπέγραψεν σύμβασιν με το -τρόπος του λέγειν- ελληνικόν κράτος. Και αφίχθη εις την Χαλκίδα δια να επιδιορθώσει τον χειροκίνητον –τότε- πρόδρομον του σημερινού, αυτομάτου Νεγκροπόντε. Το γιοφύριον είχε καταντήσει ετοιμόρροπον χάρβαλον και η πόλις από καθαρήν κωλοφαρδίαν δεν είχε ακόμη θρηνήσει θύματα.

Διαβάστε περισσότερα

Το από μηχανής θήλυ

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

O φαροφύλακας πετάχτηκε μες τα άγρια χαράματα, κάθιδρος, ξυπνημένος από μια αλλόκοτη έκτη αίσθηση. Ο ανεμοδείκτης έδειχνε νοτιοδυτικό δεμένο μαΐστρο. Παραλίγο να του ‘ρθει κόλπος: είδε στα πέντε μέτρα, στη θάλασσα, μια λιγνόκορμη γυναίκα να καταφθάνει πάνω σε μια μισοδιαλυμένη σχεδία.

Διαβάστε περισσότερα

Μισιρλού εν Χαλκίδι

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Mεσημεράκι στο Ρεξ. Κάθεται στα καλά καθούμενα o πρώτος τυχόντας χαρακτήρας διηγήματος, ο Χριστόφορος, και χαζεύει τους γλάρους: σοφά και αλληλέγγυα πουλιά, ο χειμώνας δεν τα διώχνει μακριά. Ω ανάθεμα, γκαντέμικο πεπρωμένο!

Διαβάστε περισσότερα

Η Επανάσταση του ’21

Συντάκτης Στην κατηγορία δωμάτιο με θέαν

Όταν ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, εγώ ήμανε καθηγητής στο λύκειο Κανήθου. Οι κατακτητές, οι γερμανοί, είχαν κάνει κατοχή πρώτα στα σχολεία. Είχανε αγγαρέψει και κάτι μυστήριους τύπους επoνομαζόμενους «σχολικούς συμβούλους», οι οποίοι ερχόντουσταν με τα ετοιματζίδικα τα πάουερ πόιντ και μας ζαλίζανε τα αυτιά περί αξιολογήσεων και ποσοστώσεων και τράπεζών θεμάτων και ξέρω ‘γώ τι άλλο.

Διαβάστε περισσότερα