Κιάρα Καλουντζή – Λουάνες

Όταν δύει ο ήλιος, πάνω από τα κύματα της Αλμυρής ανατέλλουν οι Λουάνες, τα εφτά φεγγάρια που φωτίζουν τις νύχτες των νησιών. Κάτω απ’ το φως τους, οι Ταξιδεύτρες δένουν τα ξόρκια του έρωτα, ψιθυρίζουν στη φωτιά, ξεδιαλέγουν τα βοτάνια της γης και την ευλογούν με γονιμότητα. Ακούνε τις φωνές των ανέμων και των νερών, τραγουδούν τη θάλασσα και, κάποιες φορές, ρίχνουν μια ματιά στο μέλλον. Στα ταξίδια τους ζουν τα όνειρα και τους πόθους τους, ανακαλύπτουν τις δυνάμεις των φεγγαριών, αλλά και το τίμημά τους.

Κιάρα Καλουντζή - ΛουάνεςΠαραδέχομαι ότι είμαι προκατειλημμένος με τη γραφή της αγαπημένης μου Κιάρας Καλουντζή. Μας είχε γητέψει, χρόνια τώρα, όλους εμάς, τους φίλους της, με τα διηγήματα που έγραφε από τον κόσμο της Αλμυρής θάλασσας, με τα ονειρικά νησιά της, και τις όμορφες «μάγισσες» που κατοικούσαν σε αυτά, τις αποκαλούμενες Ταξιδεύτρες. Και η ερώτηση πλανιόταν καιρό: Πότε, μα πότε επιτέλους θα τα μάζευε όλα σε ένα βιβλίο, σαν ένα αναπάντεχο, θαυμαστό δώρο για εμάς που ξέραμε, αλλά και για ένα ανυποψίαστο κοινό που θα έπεφτε εξίσου στη σαγήνη εκείνων των παραμυθιών; Και να που ήρθε επιτέλους ο καιρός, και οι Λουάνες κυκλοφορούν, 7 + 1 παραμύθια για μεγάλους, ιστορίες σαν γλυκόπικρες μπουκιές του κουταλιού, σε μια έξοχα επιμελημένη και προσεγμένη έκδοση, ένα αληθινό στολίδι για κάθε ψαγμένη βιβλιοθήκη.
Οι ηρωίδες της Κιάρας είναι πλάσματα ατίθασα, πεισμωμένα από πόθο και πάθη, που αποζητούν και διεκδικούν τον έρωτα με οποιοδήποτε κόστος. Η ευκαιρία παρουσιάζεται πάντα σε μορφή μιας καίριας επιλογής, όπου το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και στο φως των Λουάνων δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες, αυτό μας λέει πάνω – κάτω η πένα της συγγραφέως, που μας παίρνει γλυκά στην αγκαλιά των σελίδων της και μας χαρίζει ονειρικό χάδι και τσουχτερό χαστούκι σιμά-σιμά, αφήνοντας μας ένα ελαφρό μούδιασμα στην ολοκλήρωση κάθε ανάγνωσης. Ένα τόσο δα διάλειμμα απαιτείται, πιστεύω, πριν συνεχίσουμε στην επόμενη ιστορία, κάτω από το χρώμα της επόμενης Λουάνης. Αγάπη, έρωτας, τρέλα, μνήμη, λήθη, απερισκεψία, αλαζονεία, εκδίκηση, σχεδόν αναρωτιέσαι πως τα βγάζουμε πέρα εμείς οι κοινοί θνητοί χωρίς ξόρκια και μαγγανείες. Γνώριμος και εξωτικός ταυτόχρονα ο κόσμος της Αλμυρής, ακαταμάχητα ελκυστικός, θα σας κερδίσει εγγυημένα.

Μοιραστείτε:  

Tags: