Μουσικές επαναστάσεις

Τα albums που άλλαξαν τη μουσική!

Η επανάσταση είναι μια λέξη με πολλές έννοιες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επανάσταση σημαίνει ανατροπή. Τα παρακάτω albums είναι από αυτά, που είχαν τόσο ανατρεπτική επίδραση στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής, που χωρίς υπερβολή μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κυκλοφορία τους, ως μουσική επανάσταση.

Bob Dylan - Bringing It All Back Home’60

Η αναδρομή ξεκινάει από τη δεκαετία του ‘60. Όταν το 1965, ο Bob Dylan κυκλοφόρησε το Bringing It All Back Home, κανείς δεν περίμενε την επίδραση που θα είχε στο μουσικό κόσμο, θέτοντας τα θεμέλια της σύγχρονης rock μουσικής. Ένα χρόνο αργότερα, οι Beach Boys αφήνουν πίσω τους τις παραλίες και το surf και πειραματίζονται προς ψυχεδελικές κατευθύνσεις, σε μία προσπάθεια του Brian Wilson να συναγωνιστεί τους Beatles. Το αποτέλεσμα ήταν το Pet Sounds, album αναφορά στην pop ιστορία. Μάλιστα, οι Beatles εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ όταν το άκουσαν, που εμπνεύστηκαν για να γράψουν κάτι ισάξιο. Η απάντησή τους ήρθε το 1967, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα το περίφημο Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ίσως την καλύτερή τους δουλειά. Οι δύο αυτοί δίσκοι σήμερα, θεωρούνται από την πλειοψηφία του μουσικού τύπου, ως δύο από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα που έχουν γραφτεί.

Pink Floyd - Dark Side of the Moon’70

Η δεκαετία αλλάζει, και ο εκκεντρικός David Bowie είναι από τους πρώτους που δείχνουν το δρόμο για το νέο ήχο, με το The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, που κυκλοφόρησε το 1972. Η pop, η glam rock, η punk, αλλά το new wave οφείλουν πολλά στη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Παράλληλα, οι Pink Floyd κάνουν την πρώτη τους τεράστια επιτυχία το 1973, με το θρυλικό The Dark Side of the Moon, καθιερώνοντας την progressive rock ως μετεξέλιξη της ψυχεδέλειας των 60’s. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας φυσικά, είχαμε και την έλευση του punk, με κυρίαρχους δίσκους το Never Mind the Bollocks από τους Sex Pistols και το London Calling από τους The Clash, η επίδραση των οποίων καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. Λίγο πριν το κλείσιμο της δεκαετίας, οι Joy Division σχετικά αθόρυβα, κυκλοφόρησαν το Unknown Pleasures και μετεξέλιξαν το punk σε post-punk, η αναβίωση του οποίου σημάδεψε τη rock των 00’s, 20 χρόνια αργότερα.

Michael Jackson - Thriller’80

Τα 80’s από την αρχή τους, ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη της pop. Το 1982, ο Michael Jackson παρουσιάζει το Thriller, ένα πρωτόγνωρο μίγμα διαφόρων ειδών μουσικής, που υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται και λειτουργεί η pop, ακόμα και σήμερα, και αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις album όλων των εποχών. Πρωτόγνωρη όμως, ήταν και η μουσική στο album The Smiths του 1984 από το ομώνυμο συγκρότημα, ένας από τους δίσκους που διαμόρφωσαν τη μετέπειτα alternative και indie σκηνή όσο λίγα. Την ίδια χρονιά, το hip hop αρχίζει να γιγαντώνεται χάρη στο Run DMC από τους ίδιους, οι οποίοι χάραξαν το δρόμο για τους σύγχρονους rappers που κατέκλυσαν τη μουσική βιομηχανία.

Radiohead - The Bends’90

Οι αρχές της δεκαετίας του ‘90, χαρακτηρίζονται από πολλούς καινοτόμους και τη γένεση αρκετών ειδών. Οι Nirvana, βασικοί εμπνευστές του grunge, τo 1991 με το Nevermind κατακτούν τον κόσμο, ενώ οι Massive Attack την ίδια χρονιά εφευρίσκουν το trip hop με το Blue Lines. Η πιο διαχρονική και επιδραστική κυκλοφορία της δεκαετίας, όμως, δεν ήταν άλλη από το The Bends των Radiohead, που έσκασε σαν βόμβα το 1995, για να διαμορφώσει την alternative rock όσο κανένα άλλο. Πόσα τραγούδια μέχρι και σήμερα θυμίζουν το γράψιμο των Radiohead και πόσοι μιμήθηκαν την ερμηνεία του Thom Yorke;

The Strokes - Is This It’00

Η πρόσφατη δεκαετία των 00’s, στηρίχθηκε μουσικά, κυρίως, σε περασμένες δεκαετίες. Ωστόσο, αν δεν είχε βγει το Is This It των Strokes το 2001 για να επαναπροσδιορίσει το rock ‘n’ roll και να αναζωογονήσει την εμμονή της rock με τη διασκέδαση, τα περισσότερα από τα κυρίαρχα νέα rock συγκροτήματα δε θα υπήρχαν, η indie rock πιθανότατα θα ήταν ξεχασμένη και η μουσική θα ήταν εγκλωβισμένη στο δίπολο house – hip hop.

Μοιραστείτε:  

Tags: