Ριζοσπαστική οικολογία

ή πώς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε ασθενή που βαριανασαίνει. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ίσως του δώσουν μια ανάσα, με βασική προϋπόθεση η διαχείρισή τους να γίνει από και για την κοινωνία. Η ενεργειακή αυτονομία είναι ένα από τα μέτωπα του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Οι καπιταλιστές ήδη έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις για να αποκομίσουν κι άλλα κέρδη. Οι ίδιες εταιρείες, κρατικοί και διακρατικοί σχηματισμοί που καταστρέφουν τον πλανήτη με τα ορυκτά καύσιμα και την καλλιέργεια της απληστίας σε ενεργειακές ανάγκες, φορούν τώρα ένα πράσινο προσωπείο και παρουσιάζονται ως οικολογικά ευαίσθητες. Μένει μόνο να συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες ότι η ίδια ιδεολογία της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της φύσης είναι αυτή που οδήγησε στην οικολογική καταστροφή και που αποκλείεται να την αντιστρέψει. Το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που οργανώνονται και αντιστέκονται, παίρνοντας στα χέρια τους την αυτοδιαχείριση των πηγών και της τροφής.

Με την κατάληψη του κτήματος Πραποπούλου (Προφήτη Ηλία 49, Χαλάνδρι) έχει ξεκινήσει ένα πείραμα συλλογικής ιδιοκτησίας και αυτοδιαχείρισης των πηγών παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Via Campesina: Είναι ένα παγκόσμιο κίνημα αγροτικών και ιθαγενικών οργανώσεων από 56 χώρες. Ιδρύθηκε το 1996 στην Mons στο Βέλγιο, μετά απο τη σύνοδο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικής Παραγωγής του ΟΗΕ) το ’92, όπου συνειδητοποίησαν πως ο εχθρός των μικρών αγροτών ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο η WB (Παγκόσμια Τράπεζα), το IMF (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και ο WTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), που προωθούν ένα μη βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας, το οποίο ωφελεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες βιομηχανικής γεωργίας. Είναι οργανωμένες σε περιοχές ανά την υφήλιο και έχουν αναπτύξει εναλλακτικές βασισμένες σε πολλές ιθαγενικές οπτικές, όπως η κυριαρχία των λαών στην τροφή τους. Έχουν πάρει μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις από το Seattle και μετά. Απαιτούν να βγει η γεωργία από τον Οργανισμό Παγκόσμιου Εμπορίου. H Via Campesina Ευρώπης είχε ξεκινήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσης και αυτομόρφωσης και επίσης έχουν ξεκινήσει την κίνηση “Reclaim the Fields”, για την οποία θα γίνει συνάντηση συντονισμού τον Οκτώβριο σε εγκαταλελειμμένο χωριό στην Ισπανία.

Ο Σπόρος. Στον Σπόρο πειραματίζονται σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους θα μπαίνει ένα πλήθος στόχων: η αυτονομία και η αξιοπρεπής διαβίωση του παραγωγού, η βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η ποιότητα και η προσιτή τιμή για το χρήστη. Προσπαθούν αυτές οι επιμέρους επιδιώξεις να ρυθμίζονται από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, και όχι από το «αόρατο» χέρι της αγοράς. Το φθινόπωρο του 2004, μέσω ενός δικτύου αντίστοιχων συλλογικοτήτων στην Ευρώπη, απόκτησαν πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου» που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τους τοπικούς μεσάζοντες και τις μεγάλες εταιρείες, όπως καφέ, κακάο, μάτε, ζάχαρη, τσάι. Η διακίνηση των προϊόντων από εναλλακτικά δίκτυα προσφέρει στους παραγωγούς καλύτερες τιμές από τις συνήθως εξευτελιστικές της αγοράς. Ενδυναμώνει την αυτονομία τους, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τους τρόπους που παράγουν και οργανώνονται, χτίζοντας ταυτόχρονα γέφυρες επικοινωνίας με τα κινήματα του Βορρά. Η συλλογική οικονομική δραστηριότητα ενισχύει τις παραγωγικές δομές (επιμόρφωση, αγορές εξοπλισμού κ.λπ.) και συνεισφέρει σε προγράμματα υποδομής (εκπαίδευση, υγεία κ.ά.) στις τοπικές κοινωνίες. Επισκεφτείτε τον Σπόρο στη Σπ. Τρικούπη 21, στην Αθήνα.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Με πραγματική εθελοντική εργασία και απόλυτη προσήλωση στο στόχο της ουσιαστικής προστασίας του Αιγαίου, το Αρχιπέλαγος στοχεύει να προσφέρει μία νέα προσέγγιση στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η δράση του Αρχιπελάγους συνδυάζει την επιστημονική έρευνα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του Αιγαίου και των νησιών, με ουσιαστικές δράσεις προστασίας στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες. Έχει ιδρύσει επίσης την Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου «Κιβωτός». Ερευνητική βάση Ραχών Ικαρίας, 2275041673, Ερευνητική βάση Μαραθόκαμπου Σάμου, 2273037533.

Κοινός Τόπος: Ελευθεριακό δίκτυο αντίστασης στη βιοτεχνολογία και στην τεχνοεπιστήμη της κυριαρχίας. Στόχος είναι να ανοίξει ο διάλογος γύρω από τα ζητήματα της βιοτεχνολογίας, να επικοινωνήσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους (μέσα από εκδηλώσεις, αντισυνέδρια κ.λπ.) και να ακούσουν άλλες. Επιδιώκουν να ξαναθέσουν το αγροτικό ζήτημα (σχέσεις πόλης-υπαίθρου, πώς διαχειριζόμαστε τη γη, τι παράγεται, πώς παράγεται και από ποιον, πώς διακινούνται τα αγαθά και από ποιους), στην κατεύθυνση της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

«50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη γη», είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και δασκάλους. Στις 173 σελίδες του περιγράφονται τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας και, το σημαντικότερο, διατυπώνονται μικρές προτάσεις για το τι θα μπορούσε να κάνει ο καθένας από μας για τη σωτηρία του πλανήτη. Εκδόσεις «Tο Ποντίκι».

Το Παρατηρητήριο Αειφορίας Ευβοϊκού είναι ένα blog με στόχο τη δημιουργία ενός εργαλείου κοινωνικής παρέμβασης του Βαρόμετρου Αειφορίας του Ευβοϊκού, με τη συνεισφορά ενεργών πολιτών από όλους τους δήμους που βρέχονται από τον Ευβοϊκό. Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι ανάγκες της παρούσας γενιάς καλύπτονται χωρίς να υποθηκεύεται η ικανότητα των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας της γης να ευνοεί όλες της μορφές ζωής και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων της ελευθερίας και της ισότητας ευκαιριών για όλους. Στο site θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στη φάση της κατασκευής μιας κατοικίας, ενώ η δεύτερη στη διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και  οικονομικό όφελος. Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών και προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Η εταιρεία Revive προσφέρει δωρεάν ειδικό δοχείο για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών σε κάθε πολυκατοικία που θα το ζητήσει στην Αθήνα και σε κάθε κατάστημα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Τηλεφωνήστε στο 2102116524. Επίσης μπορείτε να ανακυκλώσετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές στα καταστήματα Κωτσόβολος.

Μοιραστείτε:  

Tags: